Lajkonik - Piekarnia i Kawiarnia. | Kraków , Katowice, Sosnowiec |

NOWOŚĆ!
Pieczywo o niskim
indeksie glikemicznym

pieczywo niski indeks glikemiczny

W trosce o zdrowie, profilaktykę oraz łatwy dobór zdrowych produktów w diecie
np. cukrzyków wprowadziliśmy w naszej piekarni pyszne pieczywo o niskim indeksie glikemicznym oraz kanapki z niskim IG.

 

certyfikat

- Chleb ziarno do ziarna (niski IG – 44)

- Bułka z niskim IG (niski IG – 54)

- Madame kozi ser

- Signiora pesto

 

 

Są to produkty o obniżonej zawartości węglowodanów, a o wysokiej zawartości białka i błonnika pokarmowego. Idealne podczas niskowęglowodanowego sposobu odżywiania się i innych planów żywieniowych. Są gwarancją zdrowego trybu życia 
i podstawą diety diabetyków.

Czym jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny określa jak dane produkty spożywcze wpływają na zawartość glukozy we krwi. Innymi słowy mówi nam o tym jak szybko strawione zostaną węglowodany.

IG jest sposobem klasyfikowania żywności w skali od 1 do 100 w zależności od jej wpływu na poziom cukru we krwi. Im niższa wartość indeksu, tym wolniej dany produkt spożywczy jest trawiony.

Reakcja organizmu na produkty o wysokim wskaźniku IG nie jest dobra, gdyż trzustka wydziela więcej insuliny, niż jest potrzebne. Efektem tego jest równie szybki spadek cukru, co powoduje odczucie głodu i senności. 

Co zyskujesz jedząc produkty o niskim indeksie glikemicznym?

- kontrolujesz poziom cukru we krwi

- tracisz masę ciała (dieta o niskim IG to produkty bardziej sycące, po których nie występuje uczucie głodu w krótkim czasie po spożyciu posiłku)

- zwiększasz wytrzymałość organizmu

- utrzymujesz i zwiększasz masę mięśniową dzięki zawartemu w produktach białku

- dzięki ziarnom oleistym utrzymujesz prawidłowe funkcjonowanie mózgu

- dzięki wysokiej zawartości białka utrzymujesz zdrowe kości

- ograniczasz spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych utrzymując prawidłowy poziom cholesterolu we krwi

- regulujesz przemianę materii dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego

Jaka jest podstawowa zasada podczas przygotowania pieczywa o niskim indeksie glikemicznym?

Podstawową zasadą w przygotowaniu posiłków niskoglikemicznych jest zastąpienie produktów o wysokim indeksie glikemicznym ich zamiennikami o niskim indeksie.

Nasz chleb ziarno do ziarna składa się w 95% z ziarna, jest bez mąki i bez drożdży.

Nasza bułka z niskim IG posiada certyfikat Oxford potwierdzający niski poziomie IG oraz została zarejestrowana w Głównym Inspektorze Sanitarnym jako środek spożywczy dla osób z zaburzeniami metabolizmu węglowodanów. 

  20171128 105512

Gdzie można skosztować nasze pieczywo o niskim indeksie glikemicznym?

 

Kraków ul. Basztowa 15 tel. 533 335 281 Kraków ul. Bratysławska 4 tel. 533 335 286 Kraków Pl. Dominikański 2 tel. 533 335 282 Kraków Pl. Karmelicka 22 tel. 533 335 284 Kraków ul. Starowiślna 1 tel. 533 335 287 Kraków ul. Starowiślna 82 tel. 533 336 929 Kraków ul. Stradomska 5 tel. 533 335 285 Kraków ul. Szpitalna 36 tel. 785 512 761 Katowice ul. Stawowa 8 tel. 533 335 283 Katowice ul. ks. Piotra Skargi 6 tel. 533 335 288 Sosnowiec ul. Warszawska 14 tel. 533 336 928

 

 Bułka z niskim IG lewo mniejsze

Piekarnia i kawiarnia Lajkonik